ICT en het mileu - www.smart-systems.nl

One click for more sollutions
Bel mij terug
Direct bestellen
Stuur e-mail
Contact met WhatsApp
Direct bestellen
Bel mij terug
Stuur E-mail
Ga naar de inhoud
ICT en het milieu

In 2017 haalde Stichting ICT Milieu via Wecycle in totaal 9,8 miljoen kilo aan ict-afval op. Hiervan is acht miljoen kilo (82 procent) via gecertificeerde recyclers omgezet tot grondstoffen. Dat percentage is hoger dan vorig jaar. In 2016 werd namelijk 76 procent van het ict-afval teruggewonnen als grondstof. Dat blijkt uit de ICT Milieumonitor, het jaarlijkse rapport van het inzamelresultaat van ICT Milieu.
ICT Milieu helpt via uitvoeringsorganisatie Wecycle afgedankte apparaten in te zamelen en te verwerken. Er zijn 258 producenten verbonden aan deze stichting. Daarnaast zorgt de organisatie, onderdeel van brancheorganisatie Nederland ICT, voor de monitoring van de hoeveelheid ingezameld ict-afval en de bijbehorende jaarlijkse rapportage (ICT Milieumonitor).
computer recycling
Uit de ICT Milieumonitor van 2017 (pdf) blijkt dat de terugwinning aan grondstoffen van ict-afval stijgt. De samenstelling van de teruggewonnen grondstoffen blijft in 2017 echter wel vrijwel gelijk aan 2016. Er is met name metaal teruggewonnen (5,2 miljoen kilo), gevolgd door plastic (1,6 miljoen kilo), glas (0,6 miljoen kilo) en overige grondstoffen (0,7 miljoen kilo).

Het grootste deel van het materiaal dat niet als grondstof kon worden teruggewonnen, werd alsnog ingezet voor energieopwekking, zodat in totaal 96 procent nuttige toepassing werd behaald.

ICT Milieu heeft dit jaar voor het eerst de vermeden koolstofdioxide-uitstoot door de grondstofterugwinning berekend. Deze bedroeg maar liefst 13.900 ton, wat gelijk staat aan de gemiddelde jaarlijkse CO2-uitstoot van zo’n 4800 benzineauto’s.

Lichtere apparatuur
Er zijn tien Wecycle service centers waar de apparaten worden gesorteerd en gedemonteerd. Het ict-afval wordt in drie groepen opgesplitst. De eerste groep betreft printers, klein ict (muizen) en professional ict. Dat is goed voor de helft van het ict-afval. De tweede groep omvat 30 procent en betreft de apparaten, zoals desktops, laptops, tablets en mobiele telefoons. De resterende 20 procent gaat om alleen monitoren (cathode ray tube (crt) en flat panel display (fpd)).

ICT Milieu constateert dat de samenstelling van de ingezamelde apparaten verandert door de modernisering van ict-apparatuur. Zo zet de trend van meer lichtere apparaten zich in 2017 voort. Gekeken naar de monitoren, daalt het aandeel zware crt-monitoren van 11 procent (2016) naar 9 procent. Hier staat een stijging in het aandeel lichtere fpd-monitoren tegenover (van 10 naar 11 procent). Hiermee is voor het eerst niet alleen het aantal, maar ook het gewicht van fpd-monitoren groter dan crt-monitoren.

Ook qua apparatuur daalt bijvoorbeeld het aandeel van ingeleverde desktops naar 26 procent (was 31 procent in 2016) en steeg het aandeel ingeleverde laptops juist naar 3 procent.

bron van artikel : www.computable.nl
Smart Systems   - 2021
Tel.    +31  38 755 01 67
Gsm. +31 6 19 37 99 09
Ons  adres is:

Kerkenbos 1103B
6546 BC Nijmegen



Mo: 12:00 - 15:00
Di t/m Vr: 9:00 - 17:00

Inschrijven voor nieuwsbrief

Terug naar de inhoud