Er zijn twee belangerijke punten bij afvoeren van IT-hardware
1. Voorkom dat uw data in verkeerde handen valt
2. Doe dat a.u.b. op een milieuvriendelijke manier
Sinds 2004 is verschillende keren vertrouwelijke informatie op straat beland. Een kort overzicht van de incidenten.
Oktober 2004. De zaak-Tonino.
Officier van Justitie Joost Tonino zet zijn pc aan de weg omdat die defect zou zijn. Een taxichauffeur speelt de computer door aan Peter R. de Vries. Er blijken honderden pagina's met geheime documenten op de computer te staan.
Volgens De Vries bevat de harde schijf informatie over onderzoeken naar de vermoorde Willem Endstra, de Amsterdamse Taxicentrale en Ajax. Hij besteedt er aandacht aan in zijn programma.
Een week na het incident legt Tonino zijn functie neer. Hij vindt dat hij zijn werk niet langer kan doen nu zijn geloofwaardigheid publiekelijk ter discussie is gesteld.
December 2005. De RID-diskettes.
Een medewerker van de Regionale Inlichtingendienst RID laat twee diskettes met daarop vertrouwelijke gegevens in een lease-auto liggen. Ook deze gegevens komen in handen van Peter R. de Vries.
Op de schijfjes staat naar verluidt informatie over Nederlandse geheimagenten die infiltreerden in milieubewegingen. Ook zou op de diskettes het seksleven van Pim Fortuyn en het handelen van de Leefbaar Rotterdammer Dries Mos uit de doeken worden gedaan. Politiek Rotterdam reageert verontwaardigd en eist uitleg.
Januari 2006. AIVD-lek.
De AIVD wordt in verlegenheid gebracht door een bericht in de Telegraaf dat geheimen van de veiligheidsdienst zijn terechtgekomen in het criminele circuit. Uit de geheime stukken die de krant publiceert, blijkt dat de BVD, de voorganger van de AIVD, onderzoek deed naar vermeende corruptie bij de Amsterdamse politie in de zaak rond Mink K.
Naar aanleiding van het bericht in de Telegraaf stelt de AIVD een diepgaand onderzoek in.
Januari 2006. Usb-stick zoek (1).
Een medewerker van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst MIVD raakt een usb-stick met daarop gevoelige informatie kwijt.
Het ministerie van Defensie, dat aangifte doet, neemt de zaak hoog op. "Het moet duidelijk zijn dat het slordig omgaan met vertrouwelijke informatie niet door de beugel kan", aldus een woordvoerder.
Februari 2006. Usb-stick zoek (2).
Dit keer laat een kapitein van de Landmacht een usb-stick met informatie over de Nederlandse militairen in Afghanistan in een huurauto liggen. Van de informatie wordt een kopie gemaakt, die naar RTL Nieuws wordt doorgespeeld.
Volgens de redactie zijn de gegevens op de stick niet beveiligd. Het gaat om foto's van bases in Afghanistan en informatie over de beveiliging van minister Kamp bij een bezoek aan Afghanistan. Een deel van de informatie zou staatsgeheim zijn. De kapitein die de stick kwijtraakte wordt daags na het incident geschorst.
Februari 2006. Inbraken in politie-auto's.
Minister Remkes van Binnenlandse Zaken vertelt de Tweede Kamer dat er in Zeist en Rotterdam gegevens uit politiewagens zijn ontvreemd. De gestolen spullen uit een van de voertuigen worden teruggevonden, de laptop en de digitale agenda die in de andere wagen lagen, zijn zoek.
Februari 2006. Koffertje gestolen.
In Rotterdam wordt uit de auto van een officier van justitie een koffertje gestolen, met daarin telefoonnummers en werkinstructies. Het koffertje zou geen informatie over strafzaken bevatten. Justitie zegt te hopen dat de informatie niet op straat belandt, ook al is die niet strikt vertrouwelijk.
Maart 2006. Inbraak auto.
Er wordt ingebroken in de auto van een Amsterdamse rechercheur. De dieven roven behalve een laptop, een doorgeladen dienstpistool, een agenda en een politielegitimatiebewijs ook een cd-rom uit de auto van de rechercheur. Alleen het schijfje komt niet boven water.
April 2006. Telefoontaps uitgelekt.
Verslagen van telefoongesprekken tussen twee groepen mensensmokkelaars komen bij de Telegraaf terecht. Een officier van justitie probeerde de informatie vermoedelijk naar haar prive-adres te sturen, maar een lezer van de Telegraaf onderschepte de informatie.
Augustus 2006. Geheugenstick vermist (3).
Opnieuw is Defensie een gegevensdrager kwijt. Ditmaal in Kamp Holland, de Nederlandse basis in Uruzgan. Wat er op de geheugenstick staat, is niet duidelijk. Vorige maand raadde Defensie al zijn personeel nog aan geen usb-sticks meer te gebruiken, zolang er geen goed beveiligde exemplaren op de markt zijn.
Januari 2007. Usb-stick zoek (3).
Een medewerker van het Ministerie van Buitenlandse Zaken laat zijn usb-stick in een huurauto liggen. Er staat informatie op over de amabassade in Warschau, zoals de toegangscodes van de woning van een diplomaat en de namen van de lijfwachten van premier Balkenende die hem vergezelden op een reis naar Polen.