Datalek en gevolgen - www.smart-systems.nl

One click for more sollutions
Bel mij terug
Direct bestellen
Stuur e-mail
Contact met WhatsApp
Direct bestellen
Bel mij terug
Stuur E-mail
Ga naar de inhoud
Nederland bijna kampioen datalekken

Nederland is in vergelijking met een grote groep Europese landen bijna kampioen in datalekken.
Uit een overzicht van het internationale advocatenkantoor DLAPiper blijkt dat alleen Denemarken meer datalekken meldt dan Nederland.
Het advocatenkantoor bekeek deze data vanaf het moment van invoering van de Europese GDPR (General Data Protection Regulation, Algemene Verordening Gegevensbescherming) op 25 mei 2018 tot 27 januari 2021. In ons land werden er ruwweg 150 datalekken per 100.000 inwoners gemeld. In Denemarken zijn dit 155.6 per 100.000 inwoners.
In Nederland komen datalekken voor bij bedrijven en organisaties met een groot bereik.

We zetten een aantal belangrijke datalekken op een rij:
RDC
Op 25 maart 2021 deed het bedrijf ‘RDC’ melding van een datalek. Bij dit datalek ging het om de gegevens van miljoenen Nederlanders die klant zijn van een autogarage. RDC slaat gegevens op die worden verkregen via de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW). Onder meer NAW-gegevens, e-mailadressen, kentekens, telefoonnummers en geboortedata werden op een populair hackersforum te koop aangeboden. Volgens de hacker gaat het om herleidbare gegevens van 7,3 miljoen personen. Het is niet bekend hoe de gegevens gestolen zijn. De gegevens werden aangeboden voor 35.000 dollar.

Nederlandse Aardolie Maatschappij
Op 9 maart 2021 meldde de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) een datalek. Hierbij konden derde partijen ongeoorloofd persoons- en adresgegevens van de schadeafhandeling rond de aardbevingen in Groningen inzien. Bij dit lek werden ongeveer 19.000 personen getroffen. De oorzaak van het lek werd gevonden in de software van de firma Accellion. Deze software wordt door de NAM gebruikt voor het beveiligd versturen van grote informatiebestanden. Getroffen groepen waren:

Alle huiseigenaren die tussen 2014 en 1 juli 2020 bij NAM een aanvraag hebben ingediend voor de ‘Regeling Waardedaling’;
Alle huiseigenaren die zijn aangesloten bij de ‘Stichting WAG’ en in de gerechtelijke procedure betrokken zijn. Hierbij zijn geen namen, maar wel adressen en woonplaatsen opgenomen;
Alle huiseigenaren die met betrekking tot waardedaling een individuele rechtszaak tegen NAM hebben lopen.

GGD
Een van de meest omvangrijke en in het oog springende datalekken werd in januari 2021 bekend. Toen bleek dat de persoonsgegevens van miljoenen Nederlanders die een coronatest- of vaccinatieafspraak hadden geboekt, of benaderd waren in kader van een bron- en contactonderzoek, op straat lagen. De 26.000 GGD-medewerkers en het callcenterpersoneel van de afsprakenlijn hadden toegang tot CoronIT en HPZone Lite, twee administratiesystemen waarin de persoonsgegevens worden opgeslagen.
Onbekend is hoeveel Nederlanders precies door dit datalek zijn getroffen. Het aantal personen in deze systemen loopt in de miljoenen. Uit onderzoek van RTL Nieuws bleek dat bestanden met de gegevens van vele tienduizenden personen op internet werden aangeboden. Deze bestanden bevatten onder meer het BSN, testresultaten, geboortedatum en adres van de slachtoffers.

Donorregister
In 2020 vernietigde de Nederlandse overheid het papieren archief van het Donorregister. Op 10 maart 2020 meldde de overheid een datalek. Twee externe harde schijven ontbraken. Deze schijven bevatten een kopie van alle donorformulieren met registraties en wijzigingen in het Donorregister, gedaan in de periode tussen 1998 en 2020.

Voorkom dat uw data in verkeerde handen valt en laat deze aan onze specialisten. Dataveiligheid is bij Smart Systems 100% veilig en vertrouwd.
Smart Systems   - 2021
Tel.    +31  38 755 01 67
Gsm. +31 6 19 37 99 09
Ons  adres is:

Kerkenbos 1103B
6546 BC NijmegenMo: 12:00 - 15:00
Di t/m Vr: 9:00 - 17:00

Inschrijven voor nieuwsbrief

Terug naar de inhoud