Werking van een harddisk - Smart Systems

  
Direct bestellen
Bel mij terug
Stuur E-mail
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Werking van een harddisk

Info & Tips

Elke harddisk is opgebouwd uit “cylinders”. Dit zijn concentrische ringen op het medium van de harddisk. Deze cylinders zijn dan weer opgebouwd uit sectoren. Dit zou je kunnen zien als taartpunten. Alle informatie is op een harddisk verdeeld over deze cylinders en sectoren. Een harddisk heeft tegenwoordig wel duizenden cylinders en tientallen of meer sectoren. Alle bestanden staan kriskras verspreid over al deze microscopische stukjes harddiskruimte. Hoe weet nu een harddisk en dus de pc waar welk stukje informatie staat, in dit enorme doolhof van enen en nullen? Hiervoor is op de harddisk zelf een soort van administratie opgeslagen.
Allereerst heb je de “partitie-tabel”. Dit is een tabel waarin staat beschreven of de schijf is verdeeld in bijvoorbeeld een c:- en een d:-schijf. Vervolgens heb je het bestandssysteem.
Hierin staan de namen van de bestanden opgeslagen. En dan heb je nog de FAT (file allocation table). Hierin staat beschreven hoe al die stukjes harddisk zich tot elkaar verhouden, welk stukje vóór en na welk ander stukje hoort. Waar een bestand begint en waar het weer ophoudt. En bijvoorbeeld ook waar “slechte”sectoren zitten.In feite is een harddisk dus als een ontzettend dik boekwerk, waarin alle regels door elkaar staan. Op de bladzijde 1 staan ook regels van bladzijde 100.
Om dit boek te kunnen lezen heb je een heel erg goede inhoudsopgave nodig. En dat is de FAT.Nu is het zo dat al vanaf de allereerste besturingssystemen – en niet alleen die van Microsoft – er om redenen van veiligheid en betrouwbaarheid de FAT meermaals op de harddisk staat. Als je een harddisk formatteert, dan gebeurt er het volgende: De FAT en de eerste kopie van FAT worden overschreven. Op een andere plaats op de harddisk staan één of meerdere kopiën van de FAT en die worden met rust gelaten. Verder wordt de harddisk nog gecontroleerd op slechte sectoren.Als je een harddisk “f-disk-t”, dan overschrijf je alleen de partitie-tabel. Dus de informatie waar een partitie begint en eindigt. Dit betekent dus dat alle informatie gewoon nog op die harddisk achterblijft. Met een heel simpel programmaatje kun je dan een reservekopie van de FAT weer terugkopiëren naar de plek waar de eerste versie behoort te staan. En ziedaar: alles is weer precies zoals voorheen! Veel besturingssystemen hebben dit programmaatje zelfs in zich. Denk maar aan het stokoude “ UNFORMAT”-command, dat al vanaf DOS 5.0 bestond.En zelfs in het geval dat alle kopieën van FAT weg zijn of niet meer teruggekopieerd kunnen worden, blijven de bestanden bereikbaar voor nieuwsgierige ogen...Er bestaat namelijk software die in staat is alle flarden informatie weer keurig bij elkaar te zoeken en te herstellen tot leesbare bestanden. En dat HELEMAAL ZONDER FAT! Ook bestaat er speciale software om ge "f-disk-te" harddisks weer keurig terug te zetten. Format en F-DISK zijn dus beslist onveilige methoden om harddisks daadwerkelijk te wissen!!!Wellicht de slechtste methode om data van de pc te vernietigen is gewoon bestanden te wissen bijvoorbeeld in de Windows-verkenner. Dan wordt in het bestandssysteem de eerste letter van een bestandsnaam vervangen door een speciaal teken. Hierdoor weet de harddisk dat de ruimte die dit bestand innam weer beschikbaar is. En het bestand is dan niet langer leesbaar. Met een klein programmaatje (vaak zelfs geïntegreerd in moderne besturingssystemen) kunnen dan alle eerder gewiste bestanden zichtbaar worden gemaakt.


 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu