CRT monitoren - Smart Systems

  
Direct bestellen
Bel mij terug
Stuur E-mail
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

CRT monitoren

Info & Tips
recycling van oude monitoren

In elektronisch afval zijn CRT monitors waarschijnlijk het meest milieubedreigend. Met CRT monitoren bedoelen we de ouderwetse monitors met een beeldbuis.
CRT betekent cathode ray tube (kathode straal buis).

Een beeldbuis bestaat grofweg uit de volgende componenten:

  • Schermglas.

  • Conusglas.

  • Scherm.

  • Electronenkanon.

Het schermglas en conusglas zijn geschikt voor hergebruik. Het schermglas is glas van zeer hoge kwaliteit en kan weer als glas worden ingezet in een proces. Het conusglas kan worden bijgemengd in keramische materialen en zo hergebruikt.
Aan de binnenzijde van het scherm zit een fosforlaag. Fosfor is bijzonder milieu gevaarlijk, maar ook recyclebaar. Ook zit aan de binnenzijde van het glas barium.
Beeldbuizen worden in een speciale fabriek uit elkaar gehaald. Met een speciaal instrument wordt het schermglas van het conusglas gescheiden. Daarna wordt de fosfor uit de beeldbuis verwijderd.
Ook het elektronenkanon wordt van de beeldbuis gescheiden. Het elektronenkanon bestaat uit metalen die prima te recyclen zijn.
Behalve redelijk laagwaardige printplaten en de lijntransformator treffen we in de monitor de afbuigspoelen aan, welke grotendeels uit koper bestaan.
Al met al is een CRT monitor goed recyclebaar, echter de kosten zijn heel veel hoger als de baten. En een CRT monitor is een bijzonder milieuonvriendelijk apparaat en met monitor afval moet dan ook beslist zorgvuldig worden omgesprongen.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu